Gonzalo Lira, dood in Oekraïense gevangenis

English version below –
Gonzalo Lira, Amerikaanse staatsburger en prominente commentator over de oorlog tussen Rusland en Oekraïne die in Oekraïne gevangen zit vanwege kritische uitspraken over de regering van het land, is overleden na weken van medische verwaarlozing door de Oekraïense autoriteiten.

De Chileens-Amerikaanse oorlogscommentator Gonzalo Lira stierf op 11 januari 2024 kort voor de middag in een ziekenhuis in Charkov, waar hij acht maanden gevangen had gezeten sinds hij ervan werd beschuldigd de Russische oorlogsinspanningen in Oekraïne te rechtvaardigen.

Lira kreeg bekendheid in 2022 toen hij naar voren kwam als een kritische stem in het steeds dictatoriaal wordende Oekraïne. Zijn arrestatie in mei 2023 op beschuldiging van “productie en verspreiding van materiaal dat de gewapende agressie van Rusland tegen Oekraïne rechtvaardigt” hielp de binnenlandse oppositie tegen Amerikaanse financiering voor de oorlog te versterken en leidde tot oproepen om zijn vrijlating door technologiebaron Elon Musk en de Amerikaanse politieke commentator Tucker Carlson.

Een briefje geschreven door Lira en verstrekt door zijn vader aan The Grayzone geeft aan dat zijn dood kwam na een bijna drie maanden durende strijd tegen longontsteking, een aandoening die blijkbaar tot slechts enkele weken voor zijn dood door zijn Oekraïense gevangenbewaarders werd genegeerd. Lira’s dood werd onthuld door zijn vader, Gonzalo Lira Sr., die wekenlang bij de Amerikaanse ambassade had gesmeekt om in te grijpen in de medische noodsituatie van zijn zoon.

Uit door The Grayzone beoordeelde e-mails blijkt dat Lira senior, nadat hij hoorde van de ziekte van zijn zoon, er op 3 januari bij de ambassade op aandrong om in te grijpen. In een bericht aan Amerikaanse functionarissen merkte hij op dat de Oekraïense autoriteiten moeite leken te doen om informatie over Lira Jr.’s gezondheid voor zijn familie en wettelijke vertegenwoordigers te verbergen. “De medische directeur in de voorlopige gevangenis in Charkov geeft geen informatie over de toestand van zijn gezondheid”, schreef hij en concludeerde: “Het is twaalf dagen geleden dat ik nieuws kreeg over zijn toestand.”

De volgende dag werd Lira Jr. uiteindelijk naar het ziekenhuis gebracht en mocht hij zijn advocaat zien. De advocaat verliet de bijeenkomst met een handgeschreven briefje van Lira waarin hij zijn situatie uitlegde. Aangenomen wordt dat dit zijn laatste schriftelijke correspondentie is.

In de brief staat: “Ik heb een dubbele longontsteking gehad (beide longen), een pneumothorax en een zeer ernstig geval van oedeem (zwelling van het lichaam). Dit alles begon half oktober, maar werd door de gevangenis genegeerd. Ze gaven pas toe dat ik een longontsteking had tijdens een hoorzitting op 22 december. Ik sta op het punt een procedure te ondergaan om de oedeemdruk in mijn longen te verminderen, waardoor ik extreem kortademig ben, tot het punt dat ik flauwval na minimale activiteit, of zelfs maar na 2 minuten praten.”

Omdat hij er niet van overtuigd was dat zijn zoon de juiste medische zorg zou krijgen in een Oekraïens ziekenhuis, bleef Gonzalo Lira sr. de ambassade smeken om de situatie in de gaten te houden. De volgende dag schreef hij hen opnieuw: ‘Ik wil dat de ambassade nauw contact houdt terwijl hij in het ziekenhuis ligt en ervoor zorgt dat zijn gezondheid ondertussen vooruitgaat. U dient in het ziekenhuis ook contact op te nemen met de arts die verantwoordelijk is voor Gonzalo en zijn herstel te verifiëren.’

Maar zijn pogingen bleken vruchteloos. Een week later werden de ergste angsten van Lira Sr. bevestigd toen hij bericht kreeg dat zijn zoon was overleden. Hij geeft nu Washington en Kiev de schuld van zijn dood.

“Ik kan de manier waarop mijn zoon is gestorven niet accepteren. Hij werd gemarteld, afgeperst en afgezonderd gedurende 8 maanden en 11 dagen en de Amerikaanse ambassade deed niets om mijn zoon te helpen”, aldus Lira Sr. in een e-mail waarin het nieuws werd aangekondigd.

“De verantwoordelijkheid voor deze tragedie ligt bij dictator Zelensky, met de instemming van een seniele Amerikaanse president, Joe Biden”, schreef hij en voegde eraan toe: “Mijn pijn is ondraaglijk. De wereld moet weten wat er in Oekraïne aan de hand is met die onmenselijke “democratische-corrupte” dictator Zelenski.”

Terwijl de aandacht van de wereld verschuift van de westerse proxy-oorlog in Oekraïne naar de genocide in Palestina, sluit Lira Sr. zich aan bij de honderdduizenden vaders die nu rouwen om de dood van hun zoons. In tegenstelling tot de meesten van hen stierf zijn zoon niet op een slagveld, maar in de gevangenis omdat hij de oorlog had veroordeeld die zo velen tot een smadelijk lot had gedoemd.

Alexander Rubinstein

Alex Rubinstein is een onafhankelijke verslaggever bij Substack. U kunt zich hier abonneren om zijn artikelen gratis in uw inbox te ontvangen. Als je zijn journalistiek wilt steunen (die nooit achter een betaalmuur wordt geplaatst) kun je hier een eenmalige donatie geven via PayPal of zijn berichtgeving hier via Patreon ondersteunen.

Original English version: https://thegrayzone.com/2024/01/12/gonzalo-lira-dies-ukrainian-prison/
See also: https://rokfin.com/post/163368/US-Journalist-Gonzalo-Lira-DIES-In-Ukrainian-Prison

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *