Happy 420 !

420, 4:20 of 4/20 (uitgesproken als four-twenty) is jargon uit de cannabiscultuur voor de consumptie van marihuana en hasj, vooral roken rond 16:20 uur (16:20). Het verwijst ook naar op cannabis gerichte vieringen die jaarlijks plaatsvinden op 20 april (4/20 in Amerikaanse vorm). Op locaties in de Verenigde Staten waar cannabis legaal is, bieden cannabisapotheken op 20 april vaak kortingen op hun producten aan.

Oorsprong
In 1971 gebruikten vijf middelbare scholieren in San Rafael, Californië de term “4:20” in verband met een plan om te zoeken naar een verlaten cannabisplant, met een schatkaart die door de teler was gemaakt. Ze noemden zichzelf de Waldo’s, omdat hun typische ontmoetingsplek “een muur buiten de school was”, de vijf studenten – Steve Capper, Dave Reddix, Jeffrey Noel, Larry Schwartz en Mark Gravich – wezen het standbeeld van Louis Pasteur op het terrein van de San Rafael High School aan als hun ontmoetingsplaats en om 16.20 uur als hun ontmoetingstijd. De Waldo’s verwezen naar dit plan met de uitdrukking “4:20 Louis”. Na verschillende mislukte pogingen om het gewas te vinden, verkortte de groep uiteindelijk hun uitdrukking tot “4:20”, wat uiteindelijk uitgroeide tot een codewoord dat de tieners gebruikten om te verwijzen naar het consumeren van cannabis.

Steven Hager van High Times maakte het verhaal van de Waldo’s populair. De eerste High Times-vermelding van 4:20 roken en een 4/20 feestdag verscheen in mei 1991 en schreef ten onrechte de oorsprong van de term toe aan een politiecode; deze en andere onechte onjuiste oorsprongsverhalen werden gebruikelijk. De connectie met de Waldos verscheen in december 1998. Hager schreef de vroege verspreiding van de uitdrukking toe aan Grateful Dead-volgers – nadat “Waldo” Reddix een roadie werd voor de Grateful Dead-bassist, Phil Lesh – en riep op tot 4:20 uur om het sociaal geaccepteerde tijdstip van de dag te zijn om cannabis te consumeren.

Foto ©Meve

Bron: Wikipedia – https://en.wikipedia.org/wiki/420_(cannabis_culture)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *