YouTube, meesters in censuur

UPDATE JANUARI 2024 – Weiger je reklame of cookies op je YouTube blog? Dan lig je eruit. Niet zomaar, er zijn voorwaarden om er terug in te mogen: betalen.

Adblockers respecteren de voorwaarden niet voor het gebruik van YouTube. “Dank zij de advertenties kunnen miljarden personen YouTube gebruiken.” Dat lijkt allemaal heel correct, ware het niet dat er aan toegevoegd wordt: “Profiteer van YouTube zonder publiciteit met Premium.” …
Dus als je extra betaalt krijg je YouTube zonder reklame. Het gaat dus niet om miljarden gebruikers maar om miljarden dollars. Geen wonder dat Rokfin en Rumble langzaam maar zeker de fakkel overnemen. Bij die laatstgenoemden kan je trouwens je opinie ventileren over Oekraïne, Israël, Palestina, Syrië, enz.

Als je blijft weigeren reklame toe te laten, krijg je dit:

Geen nood, er is een omweg.

Je hebt een mening of een commentaar op een YouTube video? Goed. Maar jouw mening komt niet overeen met die van YouTube, dan verdwijnt je commentaar. Covid leent zich uitstekend voor een kleine test. Jimmy Dore, gevaccineerd maar sceptisch, lokt altijd wel reacties uit. Maar die reacties worden nogal selectief behandeld door het YouTube ‘ministerie van de waarheid’. Tegenspraak wordt niet geduld. Begin jaren 1940 was dat de rol van Hitlers’ propagandachef Joseph Goebbels.

Een voorbeeld verduidelijkt die stelling: Jimmy Dore beschrijft de werking van Pfizer en vraagt zich af hoe oplichters, zoals deze telg van Big Pharma, erin slagen de ziekenfondsen leeg te melken (54 miljard dollar) zonder dat de overheid die scam blokkeert. Dat lokt natuurlijk reacties uit die niet in het voordeel van Pfizer uitdraaien. Op elke commentaar volgen antwoorden. Onder elke reactie krijg je de mogelijkheid om de commentaren te lezen of te maskeren.

2 – 2 = 0

Dus als ik vraag om de 2 antwoorden te tonen, krijg ik “Masquer 2 réponses” … maar de 2 antwoorden zijn er al niet meer, die zijn verdwenen in de doofpot van YouTube. Zelfde situatie voor talloze andere reacties. Een ander voorbeeld:

19 – 9 =10

Van de 19 reacties blijven er nog welgeteld 10 over.

Het komt zelden voor dat het aantal aangekondigde reacties overeenkomt met het aantal gepubliceerde reacties. Kijk het zelf maar na op onderstaande video en de erbij horende reacties:

https://www.youtube.com/watch?v=4k7jmtNjHaU
Pfizer To Make $54 Billion Off Treating COVID Over & Over

Niet meer beschikbaar. De video werd NIET verwijderd door de uploader maar door YouTube.

Niet meer op YouTube, wél op Rokfin

Bekijk de video op Rokfin via volgende link:
https://rokfin.com/post/93615/Pfizer-To-Make-54-Billion-Off-Treating-COVID-Over–Over

Ja, Jimmy Dore is natuurlijk een humorist die er het nodige cynisme aan toevoegt en soms zijn de reacties op hetzelfde niveau. Maar dat verandert niets aan de juistheid van de inhoud. Of hoe verklaar je die censuur op andere kanalen? Neem bijvoorbeeld deze video van Dr. John Campbell … Pfizer, illegal exploitation:

Twee reacties aangekondigd, twee reacties gecensureerd
“Masquer 2 réponses” … ja, dat had YouTube al gedaan

En dan zijn er de video’s die integraal verdwijnen. YouTube geeft geen reden waarom. Hun argument is altijd hetzelfde “de inhoud van uw video strookt niet met ons beleid”. Of “de niet beschikbare video’s zijn gemaskeerd”. Welke video’s, waarom niet beschikbaar, wat strookt niet met hun “beleid”, dat wordt er niet bij verteld, zelfs niet aan de auteurs van de gewraakte video’s. YouTube neemt de beslissing en wij moeten dat zonder argumentatie slikken. Hoe heet dat ook weer: vrijheid van meningsuiting? Laten we het gewoon censuur en propaganda noemen.

Een groot aantal YouTubers wendt zich tot alternatieven. Rokfin is er zo eentje. Glenn Greenwald, Ben Norton, Max Blumenthal, Jimmy Dore, Chris Hedges, Lee Camp, … plaatsen de video’s die door YouTube gecensureerd worden, op Rokfin (https://rokfin.com/discover). Daar heeft persvrijheid nog betekenis.

Een bijzonder irritant neveneffect van de YouTube censuur is de reactie van PayPal. Als je op de “zwarte lijst” geplaatst wordt blokkeren ze de financiële steun van het kanaal, zoals ze dat gedaan hebben met onder meer Mint Press News. Ook de journalisten die objectief verslag uitbrengen over Oekraïne worden drooggelegd. Je moet de hielen likken van de Nato om te behoren tot de “journalistenkliek” van de corporatieve copy-paste media. Of je plaatst een commentaar bij een video met de naam “Assange” in de tekst: goed voor de vuilbak, zegt YouTube.

YouTube blokkeerde ook RT over heel Europa omdat het plebs enkel de versie van de Nato mag horen over de oorlogen in Oekraïne, Syrië, Palestina, … democratie, weet je wel. Van de overheid moet je geen ‘heil’ verwachten tenzij je het in het Duits zegt. En wie dat goed kan zeggen in het Duits is Ursula von der Leyen, een niet democratisch verkozen individu met een niet zo duidelijk verleden. Zij mag dan ook nonsens de micro inblazen met achter haar het logo van de EU en van de Nato. Want zij is voorstander van oorlog. Zij zal niet drooggelegd worden door PayPal. Zou het kunnen dat er iets als “smeergeld” een rol speelt? Wie zal het zeggen? Of beter nog, wie durft het zeggen?

Vragen aan bush (Osdorp Posse & DC Lama)

Bronnen: YouTube (YaYa) persoonlijke ervaringen
Illustratie boven: muurschildering Matala (Kreta)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *