Legale high

In 2018 werd in de VS een onderscheid vastgelegd tussen legale en illegale cannabis. De Farm Bill bepaalde toen dat het THC-gehalte van legale cannabis in gedroogde toestand niet meer mocht bedragen dan 0,3 %. Ligt het THC-gehalte boven de 0,3 procent THC dan spreken we over illegale marihuana. Dat is de officiële versie. Een Texaans bedrijf beweert dat een groot aantal cannabisproducten, waarvan je high kan worden, toch legaal zijn in alle Amerikaanse staten.

Hometown Hero verkoopt producten met CBD en met Delta-8-THC, een synthetische molecule die gelijkt op Delta-9-THC. De Farm Bill verbiedt niet alle THC, alleen THC boven de 0,3 procent. Bij Hometown hebben ze zich afgevraagd: Wat als je genoeg THC uit hennep haalt en in een gummi verwerkt? Als de oorsprong van de THC de legale hennep is, met minder dan 0,3 % THC, is het eindproduct dan nog altijd legaal?

In de praktijk gaat het om gummi’s ter grootte van een 50 cent stuk met een inhoud van 10 mg THC en 10 mg CBD. Edibles (eetwaren) met dezelfde waarden worden in apotheken verkocht, of in het illegale straatcircuit. Met dit verschil: degene die in de apotheek verkocht worden, zijn verrijkt met THC uit THC-rijke cannabisplanten. Het verschil met hennep is de manier van telen en de bepalingen in de wetgeving. De eetwaren waarvan je high of stoned wordt zijn enkel legaal in staten waar cannabiswetten ingevoerd zijn met legalisering voor gebruik door volwassenen.

Volgens de bedrijfsleider en zijn advocaten komen de producten uit hennep, veel hennep, om voldoende THC te onttrekken om high te worden. Dat zou volkomen legaal zijn, legaal voor verkoop in dispensaria, benzinestations, rookwinkels en verkoop online, met verzending over de staatsgrenzen heen, in alle vijftig Amerikaanse staten.

“Het is belangrijk hoe je het doet”, zegt de frontman van het bedrijf. “Het delta-9-THC niveau mag de 0,3 % niet overschrijden dus gaat het extract rechtstreeks in de gummi-mix. Het resultaat is een sterk product dat getrokken wordt uit industriële hennep. En het is federaal legaal.” Delta-9-THC is in de VS illegaal vanaf 0,3 % D-9-THC. Een aantal bedrijven begint “legale Delta-9-THC gummi’s” aan te bieden, eetwaren die iets minder D9-THC bevatten dan die wettelijke grens. Sommige gummi’s bevatten alleen Delta-9, terwijl andere een combinatie van zowel Delta-8 als Delta-9 bevatten.

De D-9-THC wordt gewonnen uit legaal geteelde hennep, geen marihuana. Decennialang is THC zowel illegaal als zeer controversieel geweest omdat wetgevers te veel gefocust waren op de psychoactieve eigenschappen ervan, in plaats van alle mogelijke toepassingen ervan in de gezondheids- en welzijnssector te erkennen. Delta-8 is een beetje milder dan Delta-9 wat de high betreft, maar de medische voordelen lijken erg op elkaar.

Eetwaren werken anders dan rookwaren. Dat komt door een kleine endocannabinoïde die bekend staat als 11-hydroxy-THC (11-OH-THC). Deze verbinding wordt aangemaakt in het menselijk lichaam. Delta-8 of delta-9 THC worden in het lichaam afgebroken en gemetaboliseerd via de lever. 11-hydroxy-THC is een krachtige metaboliet. Dit is de reden waarom Delta-8-THC eetwaren net zo sterk zijn als Delta-9 eetwaren. Bij de rookwaren geldt dat niet.

Het komt uiteindelijk neer op twee fysiologische factoren: de metaboliserende enzymen in uw maagdarmkanaal en de bloedtoevoer naar de lever. Wanneer je voor het eerst eetbare cannabis gebruikt, beginnen verschillende enzymen in het maagdarmkanaal het voedsel te verteren. De bloedstroom uit het maagdarmkanaal gaat dan door de lever waar al deze enzymen worden gemetaboliseerd, waarna het bloed verder stroomt in de algemene bloedsomloop. Wanneer de metabolieten worden gevormd, krijg je de effecten van 11-hydroxy-THC. Bij een volgende gelegenheid kunnen we Delta-8-THC en de synthetische moleculen in het algemeen wat nader bekijken. Ook de werking van 11-hydroxy-THC kan ons meer leren over de effecten van eetwaren.

Wanneer je rookt of verdampt, wordt de THC door de longen direct in de bloedbaan opgenomen. De actieve verbindingen vinden hun weg naar de hersenen waar ze de CB2-receptoren activeren. Als je rookt, voel je meer de werking van de plantaardige cannabinoïden in plaats van de verbinding die wordt gevormd in de lever. De laatste tijd zien we nogal wat nieuwe cannabinoïden opduiken, vooral nieuwe vormen van THC. De meeste komen van nature voor in cannabis, maar sommige, zoals 11-hydroxy-THC, komen helemaal niet voor in de plant.

Hoewel de meeste Delta-9-THC producten verboden zijn, zijn er een paar redenen waarom deze legaal zijn. Allereerst wordt de THC gewonnen uit legale hennep. Dankzij de Farm Bill van 2018 valt dit onder een wettelijke bepaling die stelt dat elke natuurlijke verbinding kan worden gewonnen en gebruikt, zolang het maar van hennep komt die aan die wettelijke bepalingen voldoet (gekweekt door een erkende teler en onttrokken aan planten met minder dan 0,3 % THC in droog gewicht). Nu, als het gaat om het eindproduct, geldt dezelfde regel. Het eindproduct moet minder dan 0,3 % Delta-9-THC per droog gewicht bevatten.

Delta-8 THC is een heel andere THC-verbinding en is momenteel alleen beschikbaar door een reactie met CBD te forceren en dat kan in een laboratorium. Bovendien laten de bestaande processen om Delta-8 te creëren vaak honderden onbekende chemische verbindingen achter in het eindproduct, moleculen waarover we weinig of niets weten. Er is in de VS ook meer vraag naar “edibles” dan in Europa. Het aanbod volgt dan ook automatisch in al zijn mogelijke vormen. Maar dat zijn de Verenigde Staten.

Europa volgt doorgaans de wetgeving die geldt voor full spectrum CBD-producten. Daar zitten sporen van THC in en daar begint de begrenzing van de vrije handel. De industriële Delta-9-THC is in grote delen van de EU niet hetzelfde als de medische of recreatieve Delta-9-THC. Voor de wet.

In Engeland is een nieuwe wetgeving in voege die gevangenisstraffen voorziet tot zeven jaar voor productie, verdeling, verkoop en aanbieden van legale highs. Bezit van psychoactieve stoffen is geen misdrijf, behalve in de gevangenis of in jeugdcentra. En rijden onder invloed van legale drugs is alleen gevaarlijk als je geen doktersvoorschrift hebt.

Besluit: legaal kan illegaal zijn en illegaal kan legaal zijn.

Jos Nijsten 2022

Meer informatie over medische toepassingen van cannabis: http://cannabisconclusions.nl

Bronnen:

https://www.forbes.com/sites/chrisroberts/2021/08/31/legal-thc 

https://cbdtesters.com/2021/08/27/legal-loophole-everyone-is-buying-legal-delta-9-thc-gummies-online/

https://trojanhorsecannabis.com

BBC 26 mei 2016

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *