Assange tegen de VS

Update 28 mei 2022

Een Amerikaanse Apache helikopter beschiet een groep mensen in Bagdad (Irak – 12 juli 2012). De beelden komen uit geheime dossiers van het Amerikaans leger. Wikileaks publiceert de beelden onder de titel “Collateral Murder” omdat de situatie meer weg heeft van een moordaanslag dan van een ‘vuurgevecht’. De zaak wordt voor het leger door de corporatieve media ingekaderd als een confrontatie tussen soldaten en terroristen. Dat blijkt dus een zoveelste leugen te zijn. De VS willen duidelijk niet dat dergelijke oorlogsmisdaden bekend worden en dus doen ze alles om de beelden en de informatie over de aanval geheim te houden. Sinds de feiten bekend werden probeert de VS de boodschapper te elimineren. Anderzijds is er niemand die vraagt om maatregelen te nemen tegen de verantwoordelijken voor de moordpartij.

Twee mannen die een gewonde willen wegbrengen in een van, worden ook gedood in een kogelregen (dat is een oorlogsmisdaad). Gewonden die nog bewegen worden opnieuw beschoten (dat is een oorlogsmisdaad). Geëxecuteerd, zeg maar. De bestuurder van het voertuig heeft zijn twee kinderen van school gehaald en wil hulp bieden aan een gewonde journalist die langs de weg ligt dood te bloeden. De van wordt doorzeefd en de kinderen raken zwaargewond (1-2-3).

Vanaf dan begint de lijdensweg van Julian Assange. Als publisher van de beelden en de informatie wordt hij staatsvijand nummer 1 in de VS. Hij schuilt dan zeven jaar lang in de ambassade van Ecuador in Londen. In april 2019 wordt hij uit de ambassade gehaald en overgebracht naar de zwaarbewaakte Belmarsh gevangenis in Londen. In augustus 2021 tweet Stella Moris, de echtgenote van Julian, het volgende:

“Elke dag wordt Julian om 5 uur ‘s ochtends gewekt, geboeid, in verschillende cellen gestopt, uitgekleed en geröntgend. Hij wordt 1,5 uur (enkele reis) vervoerd in wat aanvoelt als een verticale doodskist in een claustrofobisch busje. In de rechtbank zit hij in een glazen kooi achter in de zaal van waaruit hij zijn advocaten niet behoorlijk kan raadplegen.”

Vrijheid van meningsuiting in Groot-Brittannië (gecensureerd op BBC)

Zie ook voor meer info op https://assangedefense.org

Op 7 september 2021 begon een hoorzitting met als conclusie: Assange mag uitgeleverd worden aan de VS ondanks het feit dat dat land plannen had om hem te vermoorden. Die plannen zijn trouwens nog niet opgeborgen.

Amnesty International was erg bezorgd omdat hen de toegang geweigerd werd tot de hoorzitting over de uitlevering van Julian Assange aan de VS en dat deze weigering de erkenning ondermijnt van de aanwezigheid van juridische waarnemers die instaan voor het eerlijke juridische verloop.

De organisatie heeft drie afzonderlijke verzoeken ingediend om toegang te krijgen tot de ruimten van de Rechtbank voor de terechtzitting. Alle aanvragen werden afgewezen, wat aangeeft dat de Britse autoriteiten zich terugtrekken uit het principe van de open rechtspraak.

Amnesty International heeft de Amerikaanse regering opgeroepen om alle aanklachten tegen Julian Assange voor zijn publicatieactiviteiten in te trekken. Amnesty International heeft de Britse autoriteiten gevraagd om Assange niet naar de VS of enig ander land te sturen waar hij het risico loopt op ernstige mensenrechtenschendingen.

Hij tekende beroep aan en de uitspraak viel op 20 april 2022. Hij heeft dan nog vier weken om het tij te doen keren. Journalist Richard Medhurst was ter plaatse op de rechtbank en volgde voor ons de stand van zaken. De opname is te bekijken op de link onder (4) en bevat onder meer een gesprek met David Mendoza, die ooit als Spanjaard uitgeleverd werd aan de VS en vertelt wat dat inhoudt.

De VS hebben de internationale pers zwijgplicht opgelegd, gemuilkorfd, gechanteerd, uitgeschakeld. Je leest in de corporatieve media geen woord over Assange. Journalisten zwijgen als vermoord, ze hebben het te druk met de ruzie tussen Johnny Depp en zijn ex. Het probleem is niet alleen Assange. Maar hij is wel de verpersoonlijking van de persvrijheid. En die moet verdwijnen, persvrijheid moet weg. Overal is er censuur, de sociale media kunnen er niet over zwijgen. Maar ja, dat is om onze gevoelige oortjes en oogjes te beschermen. Censuur is dus goed, die moet blijven. En dan de grote waakhond, het nieuwe departement van het Amerikaanse ministerie: het ministerie van de waarheid. Ondertussen al in de presidentiële vuilbak wegens onbetrouwbaar. Aan het hoofd stond Nina Jankowicz. Maar geloof het maar, er volgen nog meer van dat soort beperkingen van de nieuwsverspreiding. Leer er maar mee leven want de media zullen graag binnen die beperkingen hun stukjes publiceren.

Clare Dale MEP leert de EU poedels een lesje
Clare Dale MEP leert de EU poedels een lesje

Speciaal voor die media, hieronder een uitspraak van Martin Niemöller (1892-1984) over dat soort gelatenheid bij de Duitse intellectuelen tijdens de opkomst van de nazi’s en de stapsgewijze eliminatie van geselecteerde doelwitten (5).

Toen de nazi’s de communisten arresteerden, heb ik gezwegen,
ik was immers geen communist.

Toen ze de sociaaldemocraten gevangenzetten, heb ik gezwegen,
ik was immers geen sociaaldemocraat.

Toen ze de vakbondsleden kwamen halen, heb ik niet geprotesteerd,
ik was immers geen vakbondslid.

Toen ze de Joden opsloten, heb ik niet geprotesteerd,
ik was immers geen Jood.

Toen ze mij kwamen halen,
was er niemand meer, die nog protesteren kon.

Lees ook: https://www.dewereldmorgen.be/artikel/2022/05/03/onze-media-geloven-niet-in-persvrijheid-op-world-press-freedom-day/

Voor de duidelijkheid: je kan een woordje sturen op volgend adres:

Mr. Julian Assange
DOB: 3/07/1971
HMP Belmarsh
Western Way
London SE28 OEB
United Kingdom

Referenties

(1)WikiLeaks raw US Apache footage
https://www.youtube.com/watch?v=OLZUGmLYPVI

(2)Wikileaks Exposes US Army Murdering Innocent Journalists
https://www.youtube.com/watch?v=-HCWvziVglM

(3)Julian Assange Arrested : Wikileaks Discoveries You Should Know About
https://www.youtube.com/watch?v=Obv1kAY2erE – 17 april 2019

(4)BREAKING: UK Orders Extradition of Julian Assange to US
https://www.youtube.com/watch?v=EkavubsrCRg

(5)Martin Niemöller
https://nl.wikipedia.org/wiki/Martin_Niem%C3%B6ller

In een latere update volgen meer details.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *