Van de pot gerukt

OPMERKELIJK

In mijn archieven vond ik onderstaande lezersbrief van ene Roy S. uit Madison (VS), die in de Volkskrant (NL) van donderdag 9 juli 1981 verscheen. Het is inderdaad een opmerkelijke brief en ik moet jammer genoeg vaststellen dat de Amerikaanse mentaliteit na 40 jaar onveranderd is gebleven, niet geëvolueerd met nog altijd een laag niveau van intelligentie. De vernietigingsdrang is gebleven. Het superioriteitsgevoel is onaangeroerd.

 

 

 

“Onze nieuwsmedia melden dat veel mensen in uw land zich verzetten tegen de plaatsing van atoomraketten. Dat verzet lijkt zelfzuchtig en niet gerechtvaardigd. In feite zou uw volk er trots op moeten zijn dit voorrecht te genieten.

Bij een nucleair conflict zullen zulke wapens de Russische raketten afleiden van de Verenigde Staten, wat ertoe kan bijdragen dat de vernietiging van dit laatste grote bastion van de vrijheid wordt voorkomen. Dat is zeker een zaak die enig risico waard is.

Hoewel dat risico de mogelijke vernietiging van alle leven in uw land inhoudt, kunt u ervan verzekerd zijn dat er geen verlaten woestenij zal achterblijven. Want zodra de radioactiviteit laag genoeg is geworden zullen mensen uit de Verenigde Staten uw land opnieuw bevolken, en zo een nieuw bruggenhoofd van de vrijheid vestigen.”

Brief van Roy S. uit Madison in de VS aan Nederlandse kranten. Hij vraagt zijn naam niet voluit te vermelden, omdat vrienden en bekenden zijn brief “wel eens niet zouden kunnen begrijpen.”

Nu de agressie weer opgefokt wordt ten behoeve van het militair industrieel complex en woorden als “vrijheid” en “democratie” hun betekenis verloren raakten, is de tijd gekomen om deze brief opnieuw te publiceren en amnesie tegen te gaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *