UPDATE ASSANGE 18 05 2024

Op maandag 20 mei zal het Britse Hooggerechtshof in Londen een definitieve beslissing nemen over het recht van Julian Assange om tegen zijn uitlevering in beroep te gaan bij de Britse rechtbanken. Het Hof zal eerst de argumenten van de verdediging en de aanklager aanhoren met betrekking tot de door de VS verstrekte garanties, waarna het hoogstwaarschijnlijk op dezelfde dag zal beslissen of Julian Assange in beroep mag gaan tegen zijn uitlevering en op welke gronden.

Assange verdediging zal de hele dag te zien zijn op YouTube, gevolgd door een Britse persconferentie. Daarna zal een Amerikaans reactiepanel met journalisten en advocaten over de zaak debatteren.

Wat kunnen we verwachten?

Het Britse Hooggerechtshof zal beslissen of Assange bij de Britse rechtbanken in beroep mag gaan tegen de beslissing die zijn uitlevering toestaat. Het Hooggerechtshof zal eerst de argumenten van de verdediging en de aanklager horen over de ‘garanties’ die de VS hebben gegeven.

De laatste beroepshoorzitting van Julian Assange vond plaats op 20 en 21 februari van dit jaar, waarna de rechters op 26 maart een uitspraak deden. Daar werd geoordeeld of Julian Assange in beroep kon gaan tegen de beslissing om hem uit te leveren aan de VS, maar alleen als de VS voldoende garanties leveren dat hij niet ter dood zal worden veroordeeld en dat hij zich zal mogen beroepen op het “First Amendment”, dat wil zeggen zijn recht op vrije meningsuiting.

Op 16 april gaven de VS een diplomatieke nota uit waarin ze geen garantie gaven met betrekking tot het First Amendment, en een standaardgarantie met betrekking tot de doodstraf. Over de rechten van Assange op het Eerste Amendement hebben de VS gezegd dat hij “zou kunnen proberen te vertrouwen” op het Eerste Amendement – maar niet dat hij er definitief op zou kunnen vertrouwen.

Als het Hooggerechtshof oordeelt dat de garanties voldoende zijn en het beroep afwijst, betekent dat het einde van de weg voor Julian Assange voor de Britse rechtbanken. De verdediging zal dan proberen in beroep te gaan bij het Europees Hof voor de Rechten van de Mens, maar dat is niet zeker. Als het Hooggerechtshof het beroep toelaat, zal dit een nieuwe Britse beroepsprocedure betekenen, waarbij het recht op First Amendment-bescherming centraal staat.

Voorafgaand aan de hoorzitting verklaarde Simon Crowther, juridisch adviseur van Amnesty International, die op 20 mei aanwezig zal zijn om de procedure te volgen: “Terwijl de rechtbank opnieuw bijeenkomt om het lot van Julian Assange te bepalen, herhalen we de enorme gevolgen die op het spel staan als hij wordt uitgeleverd aan de VS: het risico dat hij zou worden onderworpen aan mensenrechtenschendingen en de langdurige schade die zou worden toegebracht aan de mondiale persvrijheid.”

Livestream vanuit de rechtbank

Volg op maandag 20 mei de live-stream op YouTube op de websites van Stella Assange en Assange Defense met interviews van belangrijke experts, scènes van buiten de rechtszaal en verklaringen van Stella en anderen nadat de hoorzitting is afgelopen.

Met de Irak-oorlogslogboeken had WikiLeaks volgens Goetz het redactieproces ‘overtroffen’ en minder documenten gepubliceerd dan er al waren vrijgegeven door het Amerikaanse ministerie van Defensie onder de Vrijheid van Informatie.

Het doorlichtings- en redactieproces van WikiLeaks voor het vrijgeven van Amerikaanse diplomatieke telegrammen was nog strenger …

Informatieve nota’s

Ondertussen namen Assange’s eerste mediapartners een telefonische vergadering aan van functionarissen van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken die documentnummers aan de journalisten noemden en “onze wezen op zaken die gevoelig waren.” James Lewis QC verwees namens de Amerikaanse regering naar een batch van 133.000 kabels die in augustus 2011 door WikiLeaks waren vrijgegeven, voorafgaand aan de release van Cryptome.

Maar Goetz legde uit dat deze niet geclassificeerd waren. Bovendien, zoals Summers vaststelde in zijn heronderzoek van Goetz, was de belangrijkste bron voor beweringen dat Assange de levens van Amerikaanse informanten in gevaar had gebracht een artikel van LA Times-journalist Ken Dilanian, die later werd ontslagen omdat hij van tevoren verhalen had gedeeld met de CIA. (Laura Tiernan wsws.org, 17 september 2020)

Julian Assange betekent en symboliseert het verzet tegen exorbitante macht en tegen een meedogenloze kleine oligarchie die vastbesloten is de wereld te vernietigen als dat nodig is, om haar eigen macht te behouden. Julian Assange bevrijden, zijn leven en zijn geest redde,, is een plicht voor ons allemaal.
(Yanis Varoufakis)

Take Action: Donate to the campaign to free Julian Assange!
The Assange Defense Committee: www.assangedefense.org

https://www.wsws.org/fr/articles/2024/05/17/nljz-m17.html
Stella Assange : « Julian est à une décision près d’être extradé »

https://www.wsws.org/fr/articles/2024/05/08/exxm-m08.html
Les dirigeants impérialistes dissimulent la détention illégale de Julian Assange lors de la Journée mondiale de la liberté de la presse

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *