Oekraïne, een goudmijn voor oorlogsgeleerden

Lindsey Graham: “Ze zitten in Oekraïne op 10 tot 12 biljoen* dollar aan cruciale mineralen. Ze zouden het rijkste land van heel Europa kunnen zijn. Ik wil dat geld en die bezittingen niet aan Poetin geven om met China te delen. Als we Oekraïne nu helpen, kunnen ze de gedroomde zakenpartner worden”. (illustratie boven: ©Nash1)

(* 1 biljoen = 1.000.000²)

De Amerikaanse senator Lindsey Graham heeft het stille gedeelte luid uitgesproken en gewaarschuwd dat het Westen het zich niet kan veroorloven de oorlog in Oekraïne te verliezen, omdat, zo zei hij, Oekraïne een goudmijn is die voor 10 tot 12 biljoen dollar aan cruciale mineralen bevat die het Westen nodig heeft. En deze Amerikaanse republikein benadrukte dat het Westen steeds meer wapens naar Oekraïne moet blijven sturen, om deze mineralen te beschermen en te voorkomen dat ze in handen van Rusland en bij uitbreiding China vallen.

English:

Lindsey Graham maakte deze opmerkingen in een interview op CBS op 10 juni 2024.
Trouwens, even een korte noot voor de context: hij sprak over hoe Donald Trump wapens aan Oekraïne verstrekte in de vorm van leningen, dat wil zeggen dat Oekraïne de VS moest terugbetalen voor die wapens. De context van dit fragment is dus dat Lindsey Graham sterk impliceert dat Oekraïne het Westen moet betalen met behulp van zijn mineralen, voor de miljarden dollars aan wapens die zij aan Oekraïne hebben gegeven.

De Amerikaanse senator Lindsey Graham wil dat de mineralen uit Oekraïne gebruikt worden om de wapens te betalen met het leensysteem dat Trump heeft gecreëerd.

Graham: “Ze zitten in Oekraïne op 10 tot 12 biljoen dollar aan cruciale mineralen. Ze zouden het rijkste land van heel Europa kunnen zijn. Ik wil dat geld en die bezittingen niet aan Poetin geven om met China te delen. Als we Oekraïne nu helpen, kunnen ze de beste zakenpartner worden waar we ooit van hebben gedroomd. Die 10 tot 12 biljoen aan cruciale minerale activa zouden door Oekraïne en het Westen kunnen worden gebruikt, en niet aan Poetin en China kunnen worden gegeven. Het is heel belangrijk hoe de oorlog in Oekraïne eindigt. Laten we hen helpen de oorlog te winnen die we ons niet kunnen veroorloven te verliezen. Laten we een oplossing voor deze oorlog vinden. Maar het land zit op een goudmijn om Poetin 10 tot 12 biljoen dollar aan cruciale mineralen te geven die hij met China zal delen, is belachelijk.”

Het is duidelijk: de oorlog in Oekraïne heeft niets met democratie te maken.

Ben Norton: “Deze opmerkingen zijn nu zeer onthullend omdat de Verenigde Staten al jaren beweren dat zij Oekraïne moeten steunen om de democratie te beschermen. Dit ondanks het feit dat de Oekraïense regering zeer ondemocratisch is. In 2022 meldde NPR (non-profit mediaorganisatie) dat de Oekraïense leider Vladimir Zelensky alle Oekraïense tv-zenders had geconsolideerd. Hij kondigde de staat van beleg af en de staat nam de controle over alle media over. Bovendien ontbond Zelensky alle rivaliserende politieke partijen. Hij verbood elf politieke partijen van de oppositie, inclusief trouwens alle grote linkse partijen. Alle socialistische en communistische partijen werden in Oekraïne verboden omdat ze als zogenaamde ‘pro-Russische partijen’ werden beschouwd.”

Ben Norton, hoofdredacteur van het Geopolitical Economy Report (https://www.youtube.com/@GeopoliticalEconomyReport)

Ondertussen heeft Zelensky zijn ambtstermijn, die in mei 2024 zou eindigen, overschreden. Hij is doorgegaan zonder een democratisch mandaat en de Franse krant Le Monde noemde Zelensky “een president met een eindeloze ambtstermijn”. Twee voormalige Amerikaanse diplomaten publiceerden in 2023 een zeer onthullend artikel in Newsweek, getiteld: “Oekraïne heeft weinig vandoen met democratie”.

Ik wil een paar hoogtepunten uit dit artikel lezen. Het merkt op dat het Oekraïense parlement in mei 2022 de wet heeft aangenomen die alle oppositiepartijen formeel verbiedt. President Vladimir Zelensky ondertekende de wet. Tot de verboden partijen behoorde onder meer de oppositiepartij ‘Platform for Life’, die 10% van de zetels in het parlement had. Bovendien zijn nog eens elf partijen verboden, waaronder de Socialistische Partij van Oekraïne, de progressieve Socialistische Partij van Oekraïne, de unie van linkse krachten en de Communistische Partij van Oekraïne, allemaal verboden onder het rechtse, door de NATO gesteunde regime.

Verder wordt in het artikel opgemerkt dat Oekraïne de verkiezingen heeft verboden. Oekraïne heeft het democratische proces zelf opgeschort sinds de staat van beleg in 2022. Bovendien merkt Oekraïne zelf op dat democratieën niet geacht worden de media te censureren. Maar de Oekraïense regering heeft in februari 2022 de negen grootste televisienetwerken in Oekraïne opgedragen hun nieuws te combineren in één enkel, door de staat gecontroleerd nieuwsprogramma, genaamd Tele-Marathon (United News Telemarathon).

In april 2022 gaf de Nationale Veiligheidsraad opdracht om drie onafhankelijke televisiekanalen, geassocieerd met Zelensky’s voorganger, uit de lucht te halen. In december 2022 ondertekende Zelensky een wet, die de Nationale Omroepraad de wettelijke bevoegdheid gaf om alle gedrukte berichtgeving en digitale media te reguleren.

Ben Norton: Houd er rekening mee dat dit een artikel was geschreven door voormalige Amerikaanse diplomaten. Dat zijn geen willekeurige activisten. Als we kijken naar wat er feitelijk in Oekraïne gebeurt en naar de opmerkingen van politici als Lindsey Graham, dan zien we dat de oorlog in Oekraïne niets te maken heeft met democratie en zeker niet met mensenrechten. Nu blijkt dat de Verenigde Staten ook Rusland in Oekraïne willen ‘verzwakken’ zonder te zeggen dat geopolitiek een belangrijke reden is die de VS en de NATO motiveert om Oekraïne te steunen.

De VS proberen Rusland te verzwakken. Dit werd expliciet verklaard door de Amerikaanse minister van Oorlog, Lloyd Austin, die ook voor Amerikaanse wapenbedrijven werkte voordat hij werd benoemd tot hoofd van het Pentagon. In 2022 bezocht Lloyd Austin Oekraïne en, zoals de Washington Post berichtte, zei hij heel duidelijk dat de Verenigde Staten Rusland in Oekraïne willen verzwakken.

Larry Fink, CEO BlackRock

Wall Street koopt Oekraïne op

Dat punt ligt voor de hand, maar het is niet alleen van politieke, maar ook van economische aard. Amerikaanse investeerders, grote bedrijven, grote vermogensbeheerders, zoals Black Rock op Wall Street, hebben vele miljarden dollars aan winst gemaakt tijdens de oorlog in Oekraïne. Ik heb dit besproken in een eerdere video en een rapport, kijkend naar hoe Oekraïne aan Wall Street wordt verzwendeld. In 2022 luidde Zelensky symbolisch de openingsbel op de New York Stock Exchange en kondigde hij aan dat Oekraïne open was voor zaken. En hij onthulde ook dat Oekraïne, met de steun van de Amerikaanse regering, rechtse economen in de VS en grote bedrijven, voor 400 miljard dollar aan investeringen aanbood, waarbij staatseigendommen werden verkocht voor een appel en een ei.

Nu voor de context: het bruto binnenlands product van Oekraïne bedraagt ​​minder dan 200 miljard dollar en toch biedt het land 400 miljard dollar aan investeringen aan die meer dan twee keer zo groot zijn als het bruto nationaal product van het hele land, van de hele Oekraïense economie. En vermogensbeheerders op Wall Street zoals BlackRock, die biljoenen dollars aan activa onder beheer hebben, investeren de rijkdom van rijke mensen om hen rijker en rijker te maken.

Intussen investeren BlackRock en andere Wall Street-bedrijven vele miljarden dollars in Oekraïne en profiteren ze van deze oorlog. En hun rijke klanten, oligarchen uit de VS en de rest van de wereld, profiteren daarvan.

Het Militair industriële Complex

Ik moet hieraan toevoegen dat het niet alleen Wall Street betreft. Het is ook het militair industrieel complex (MIC) dat profiteert van deze oorlog. Tot mei 2024, in slechts twee jaar oorlog, keurde het Amerikaanse Congres al 175 miljard dollar goed aan hulp voor Oekraïne. Daarvan gingen 117 miljard dollar naar defensie-uitgaven, militaire steun en wapens, en 57 miljard aan niet-defensiesteun.

Zonder woorden, straks zonder waarde.

Nu moet ik hier benadrukken dat een groot deel van deze uitgaven niet noodzakelijkerwijs rechtstreeks naar Oekraïne gaat maar naar het Amerikaanse Militaire Industriële Complex (MIC). Het gaat naar Amerikaanse militaire aannemers, grote wapenbedrijven, die miljarden dollars winst maken door raketten, tanks, geweren en munitie en andere militaire technologie te creëren voor Oekraïne. Dus als mensen in het Westen zeggen: “Je weet dat we zo aardig zijn en Oekraïne zoveel helpen”. Nou, dit is duidelijk niet alleen maar welwillendheid. Het zijn eigenlijk de Oekraïners die hun leven verliezen, vechtend tot de laatste Oekraïner, voor de VS en voor de NATO.

Maar er is meer. Amerikaanse bedrijven maken winst en profiteren van deze oorlog met dikke, vette overheidscontracten om al deze militaire technologie te bouwen. Dit is dus een enorme stimulans voor de Amerikaanse regering. De voordelen van Wall Street, de grote vermogensbeheerders en beleggers van bedrijven profiteren, het MIC profiteert ervan, en de gemiddeld werkende Oekraïners zijn degenen die hun leven verliezen ten behoeve van het westerse kapitaal.

Washington Post over de Oekraïense oorlog om mineralen

En dit brengt me terug bij de opmerkingen van Lindsey Graham, de Amerikaanse senator die openlijk zei dat de VS en de westerse landen toegang willen krijgen tot de 10 tot 12 biljoen dollar aan minerale hulpbronnen in Oekraïne. Dit werd onthuld in een artikel in de Washington Post in augustus 2022, met een zeer flagrante titel: “De oorlog in Oekraïne, een strijd om de minerale en energierijkdom van het land”. De Washington Post berichtte: “Oekraïne herbergt enkele van de grootste voorraden titanium en ijzererts ter wereld, velden met onaangeboord lithium en enorme voorraden steenkool. Gezamenlijk zijn ze tientallen biljoenen dollars waard. De krant voegde er vervolgens aan toe dat Oekraïne “ontelbare andere reserves heeft, waaronder voorraden aardgas, olie, en zeldzame aardmineralen die essentieel zijn voor bepaalde hightechcomponenten die de zoektocht van West-Europa naar alternatieven voor import uit Rusland en China zouden kunnen belemmeren.”

Dit punt is cruciaal. De WP noemde Oekraïne een “enorme grondstoffenvoorraad van 117 van de 120 meest gebruikte mineralen en metalen, en een belangrijke bron van fossiele brandstoffen”. En nogmaals, er wordt geschat dat er in het oorlogsgebied in Oost-Oekraïne voor ten minste 12,4 biljoen aan energievoorraden, metalen en mineralen aanwezig zijn. Dit is waar het door senator Lindsey Graham aangehaalde cijfer vandaan kwam. Een van de belangrijkste Russische overwegingen, die zowel in de commentaren van Lindsey Graham als in het artikel in de Washington Post naar voren werd gebracht, is dat de Verenigde Staten willen voorkomen dat China en Rusland toegang krijgen tot enkele van deze belangrijke mineralen.

Allereerst moet ik erop wijzen dat dit nogal vreemd is, omdat Rusland feitelijk een van de grootste producenten ter wereld is van al deze grondstoffen. Als je kijkt naar de lijst met de belangrijkste grondstoffen, metalen, mineralen, fossiele brandstoffen in de wereld, staat Rusland altijd hoog in de top 10. Rusland heeft biljoenen dollars aan mineralen, natuurlijke hulpbronnen en fossiele brandstoffen zoals olie en gas. Het heeft geen toegang nodig tot dit alles in Oekraïne. Het is dus nogal vreemd en grappig om de westerse mogendheden hierover te horen praten, alsof Rusland wanhopig is.

Maar waar de VS naar streven, is de toegang van China tot mineralen te blokkeren. Ze proberen de Chinese economie te verzwakken en proberen te voorkomen dat China toegang krijgt tot een aantal zeer belangrijke cruciale strategische mineralen. Omdat China de industriële supermacht van de wereld is en de VS proberen te voorkomen dat China concurreert in geavanceerde technologie-industrieën, met name elektrische voertuigen, batterijen en halfgeleiders. Dit is de reden waarom de Amerikaanse regering tarieven en exportbeperkingen heeft opgelegd.

CNBC (Amerikaanse basiskabel- en satelliettelevisiezender voor zakelijk nieuws) publiceerde in 2024 een zeer onthullend artikel met de titel: “VS zeer bezorgd over de dominantie van China, zegt mineralenleverancier Energy Chief”. In het artikel wordt opgemerkt dat China de onbetwiste leider is in de cruciale toeleveringsketen van zeldzame mineralen, goed voor ongeveer 60% van de wereldproductie.

Het Witte Huis benadrukte in 2022 dat de regering-Biden werkt aan het veiligstellen van een ‘Made in America’-toeleveringsketen voor cruciale mineralen. Het waarschuwde voor de invloed van China op de mondiale toeleveringsketen en noemde vooral zeldzame aardelementen als lithium en kobalt, die belangrijke grondstoffen zijn voor schone energietechnologieën, zoals batterijen voor elektrische voertuigen, windturbines en zonnepanelen.

De vloek van het kobalt (foto: Het Financieele Dagblad – https://fd.nl/weekend/1303528/de-vloek-van-het-kobalt – video’s)

Deze Chinese industrieën zijn het doelwit van de Amerikaanse economische oorlog. Sommige van deze zeldzame aardelementen, lithium, kobalt en andere cruciale mineralen, bevinden zich ook in Oekraïne, dat over zeer grote reserves beschikt.

Vrijwel onmiddellijk nadat Joe Biden in 2021 aan de macht kwam, ondertekende hij een uitvoerend bevel waarin hij onthulde dat Washington zeer sterk gefocust is op het beperken van de invloed van China in de mondiale cruciale toeleveringsketens van mineralen. Het is een hot issue geworden in Washington. In feite introduceren leden van het Amerikaanse Congres, zowel republikeinen als democraten, dit jaar 2024 wetten die – zo zeggen zij – de “Chinese dominantie in de cruciale minerale toeleveringsketens” zullen tegengaan.

De Amerikaanse senator Todd Young, een republikein, zei: “De Chinese Communistische Partij probeert op agressieve wijze kritieke minerale hulpbronnen te monopoliseren en de Verenigde Staten moeten dringend hun toeleveringsketen diversifiëren en de banden met bondgenoten versterken. En natuurlijk is Oekraïne een van die bondgenoten die over biljoenen dollars aan mineralen beschikt. Die zouden de VS heel graag in handen willen krijgen.”

Todd Young baant gemaskerd zijn weg. Naast hem, Amy Coney Barrett, genomineerd voor het Hooggerechtshof, een pion in het schaakspel.

Ben Norton: “Nu wil ik hier benadrukken dat dit niet de enige reden voor de oorlog is. Voor critici die gaan zeggen dat dit een gekke samenzwering is, zeg ik dat het niet de enige reden is voor deze oorlog. De VS en grote multinationale ondernemingen willen toegang krijgen tot de natuurlijke hulpbronnen van Oekraïne. Zoals ik heb aangegeven, zijn er veel geopolitieke redenen voor de verzwakking van Rusland. De VS willen dat Oekraïne lid wordt van de NATO, het militaire blok onder leiding van de VS. Europa wil dat Oekraïne lid wordt van de Europese Unie. Zo krijgen zij niet alleen toegang tot Oekraïense natuurlijke hulpbronnen, maar ook tot goedkope arbeidskrachten. Oekraïne heeft een goed opgeleide beroepsbevolking die aan zeer lage lonen werkt, in vergelijking met de rest van Europa.”

“Oekraïne heeft geleden onder de grootste armoede van heel Europa en de laagste lonen. Europese bedrijven kunnen dus, als Oekraïne lid wordt van de EU, profiteren van het exploiteren van laagbetaalde, goed opgeleide Oekraïense arbeidskrachten. Er zijn veel verschillende motivaties. Ik zeg niet dat dit alleen maar vanwege de mineralen is, maar je kunt niet voorbijgaan aan het feit dat Amerikaanse overheidsfunctionarissen als Lindsey Graham en media als The Washington Post, openlijk zeggen dat het Westen toegang wil hebben tot de biljoenen dollars aan mineralen in Oekraïne.

Dit is een belangrijke factor waar we over moeten praten. Ik moet hieraan toevoegen dat dit niet de eerste keer is dat Amerikaanse overheidsfunctionarissen openlijk opscheppen over hun pogingen om een buitenlandse regering omver te werpen en hun natuurlijke hulpbronnen ​​te stelen. Dit is al dikwijls gebeurd.

Donald Trump zei het heel openlijk tijdens een bijeenkomst van de Republikeinse partij in 2023. Hij sprak over de poging tot staatsgreep tegen de democratisch gekozen linkse regering van Venezuela in 2019. Trump pochte, hij zei: “Als we de Venezolaanse regering maar hadden omvergeworpen, als onze staatsgreep was geslaagd, zouden we toegang hebben gekregen tot al die olie”. Hij zei: “We zouden Venezuela hebben overgenomen”. “Venezuela, wat dacht je ervan? Dat we olie uit Venezuela kopen? Toen ik vertrok, stond Venezuela op instorten; wij hadden het kunnen overnemen. Wij zouden daarmee al die olie hebben gekregen. Het zou vlak naast de deur zijn geweest, maar nu kopen we olie uit Venezuela, dus maken we een dictator heel rijk. Kun je dit geloven? Niemand kan het geloven.”

Trumps nationale veiligheidsadviseur John Bolton, een hardline neoconservatieve oorlogshavik, maakte in 2019 ook soortgelijke opmerkingen. Tijdens de staatsgreeppoging in Venezuela deed hij een interview bij Fox News en zei dat het een groot verschil zou maken als Amerikaanse bedrijven zouden kunnen investeren en olie produceren in Venezuela.

John Bolton: NL: walgelijk – FR: répugnant – ENG: disgusting – DL: abstoßend

Het gaat dus natuurlijk niet alleen om het verkrijgen van toegang tot deze natuurlijke hulpbronnen. De Amerikaanse overheid handelt namens grote bedrijven in de VS, vooral bedrijven op het gebied van fossiele brandstoffen, die toegang willen krijgen tot deze hulpbronnen zodat zij hiervan kunnen profiteren, zodat hun aandeelhouders er voordeel uit kunnen halen en zich kunnen verrijken. En natuurlijk financieren veel van deze bedrijven de campagnes van politici, zowel republikeinen als democraten in de VS. Ze kopen in wezen verkiezingen, en hun aandeelhouders zijn enkele van de belangrijkste kiezers, die lobbyen bij Amerikaanse politici en hun campagnes financieren. Hun aandeelhouders willen rijker en rijker worden van deze natuurlijke hulpbronnen.

De CEO van Exxon, minister van Buitenlandse Zaken

Ik moet hieraan toevoegen dat de Amerikaanse regering dit helemaal niet verborgen houdt. Het is eigenlijk behoorlijk flagrant. Weet u nog wie de eerste minister van Buitenlandse Zaken van Donald Trump was vóór de neoconservatieve Mike Pompeo? Het was Rex Tillerson. En wat was zijn politieke ervaring? Welnu, zijn werkelijke ervaring was niet noodzakelijkerwijs direct politiek, het was indirect politiek. Rex Tillerson was de CEO van Exxon Mobile, ‘s werelds grootste particuliere oliemaatschappij. Als je naar een lijst van de tien grootste oliemaatschappijen ter wereld kijkt, zijn de eerste drie staatsbedrijven. Er is 1. Saudi Arabian Oil Co. (Saudi Aramco) 2. China Petroleum & Chemical Corp. (SNPMF) 3. PetroChina Co. Ltd. (PCCYF) 4. Exxon Mobil Corp. (XOM).

De vierde grootste ter wereld is Exxon Mobile. De CEO van Exxon was de minister van Buitenlandse Zaken, het hoofd van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken onder Donald Trump. Het is niet zomaar een draaideur in de VS; de Amerikaanse regering wordt geleid door topmanagers van grote bedrijven. En het Amerikaanse overheidsbeleid wordt voor de helft namens hen gemaakt.

De VS zijn van plan om de Russische $300 miljard aan valutareserves in beslag te nemen.

Tot besluit wil ik een andere opmerking belichten die de Amerikaanse senator Lindsey Graham maakte in dit interview op CBS. In dit deel riep hij de VS en Europa op om beslag te leggen op de ruim 300 miljard dollar aan Russische tegoeden die door westerse banken waren bevroren. Dit is vragen ​​om een ​​van de grootste diefstallen uit de wereldgeschiedenis uit te voeren. In dit interview herinnerde Graham zich een ontmoeting die hij in Kiev had met de Oekraïense leider Zelensky. Hij zei dat Zelensky de Amerikaanse regering had gevraagd deze bezittingen van Rusland in beslag te nemen en ze te gebruiken om Oekraïne te financieren, de wapens te financieren, zijn schulden af ​​te betalen en de wederopbouw te financieren (fragment in video).

Graham: “Dit is wat Zelensky vooral wilde: dat we achter de Russische bezittingen over de hele wereld aan zouden gaan, het geld uit de staatsinvesteringsfondsen van Rusland zouden halen en het aan Oekraïne zouden geven. Er zit in Europa 300 miljard dollar aan Russische staatsobligaties die we in beslag moeten nemen en aan Oekraïne geven. We hebben Russisch geld in Amerika dat we in beslag moeten nemen.”

Debat over de reserves van de Russische centrale bank

Nu, in reactie op wat hij daar zei, wil ik een correctie aanbrengen. Lindsey Graham zei dat dit geld uit het Russische staatsinvesteringsfonds komt, maar in werkelijkheid hebben we het over 300 miljard dollar aan activa die toebehoren aan de Russische Centrale Bank. Dit zijn activa in Amerikaanse dollars en feitelijk grotendeels activa in euro’s.

Vorig jaar in het Europarlement. Corrupte komiek in een corrupt gezelschap.

De Amerikaanse regering heeft veel druk uitgeoefend op Europa om dit geld van de Russische Centrale Bank in beslag te nemen en het te gebruiken om Oekraïne te financieren. Europa is echter zeer aarzelend en heeft daar redenen voor. Dit kan namelijk in het gezicht van het Westen ontploffen. Als de VS en de EU dit geld van de Russische Centrale Bank in beslag nemen, waarom zouden andere landen over de hele wereld, hun centrale banken dan Amerikaanse dollar-activa en euro-activa aanhouden? Het zou gek zijn om dat te doen. Ik bedoel, de westerse bondgenoten zoals Japan of Zuid-Korea, zullen misschien niet bang zijn. Ze zijn militair bezet door de VS en dat is al sinds de jaren veertig of vijftig het geval. Maar als je een onafhankelijk land bent, niet volledig onderworpen en onderdanig, en niet zomaar volgt wat het Westen je zegt te doen, dan zou je gaan twijfelen of je al dan niet dollar- of euro-activa bij je centrale bank moet aanhouden.

Dedollariseren

Dit verklaart waarom zoveel centrale banken over de hele wereld hun reserves diversifiëren en andere activa aanhouden, vooral goud trouwens. Dit is de reden waarom China voor honderden miljarden dollars aan staatsobligaties heeft verkocht die het in de loop van de tijd heeft verzameld, omdat China beseft dat zij de volgende zouden kunnen zijn.

Ik sprak hierover al eerder: Centrale bankiers en economen in China zijn zeer bezorgd dat zij de volgende zouden kunnen zijn. En het zijn niet alleen functionarissen in China, het zijn zelfs oude Amerikaanse bondgenoten zoals Saoedi-Arabië, Egypte en Indonesië. Veel centrale banken in de hele wereld twijfelen over hun bezit aan westerse activa. We zien Amerikaanse functionarissen zoals Lindsey Graham die oproepen tot een versnelde economische ontkoppeling en de oprichting van nieuwe financiële en economische instellingen, zodat landen kunnen dedollariseren. Ze kunnen in andere valuta handelen, vooral in hun eigen lokale valuta. Ze hebben de Amerikaanse dollar niet nodig. Ze kunnen andere activa aanhouden in de deviezenreserves van de Centrale Bank. Dit gebeurt allemaal heel snel en de VS zijn doorgegaan met het sanctioneren van steeds meer landen en het bevriezen van hun tegoeden. Dat deden ze met Iran, vervolgens met Venezuela, en dan met Afghanistan. Nu doen ze dat met Rusland, en dit proces versnelt.

Voor het Geopolitical Economy Report is dit een van de belangrijkste kwesties waarover zij rapporteren. Naast conflicten zoals de oorlog in Oekraïne, zijn er veel zaken waarop het GER zich concentreert. Zij verduidelijken de achtergronden zodat er een beter begrip ontstaat over wat deze geopolitieke conflicten feitelijk drijft, die uiteraard altijd geworteld zijn in de economie.

Ben Norton
Nederlandse bewerking CannaclopediaNieuws.com.

Original in English on ‘The Geopolitical Report’
https://www.youtube.com/@GeopoliticalEconomyReport
https://www.youtube.com/watch?v=3TRPk3N8FyQ


Meer info over Zelensky en zijn nood aan dollars: https://english.almayadeen.net/news/politics/dutch-party-interested-in-origin-of-zelenskys-massive-850mln.
Zelensky to sell Ukraine off to Blackrock, Goldman Sachs: https://www.youtube.com/watch?v=Y32lORhQebg

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *