De vuilnisbak van de geschiedenis

Geen enkele instelling helpt de misdaden van het imperium, de klassenheerschappij en de blanke suprematie zo effectief te verdoezelen als de Britse monarchie.

Chris Hedges Report – Nederlandse bewerking CannaclopediaNieuws.com.
English version (original) see link below – Illustratie: British slave trade (Wiki)

De kruiperige aanbidding van koningin Elizabeth in de Verenigde Staten, die een revolutie vocht om van de monarchie af te komen, en in Groot-Brittannië, staat in directe verhouding tot de angst die een in diskrediet geraakte, incompetente en corrupte mondiale heersende elite in de greep houdt.

De wereldwijde oligarchen zijn niet zeker van de volgende generatie koninklijke handpoppen – middelmatigheden waaronder een pedofiele prins en zijn broer, een chagrijnige en excentrieke koning die koffers en zakken, gevuld met $ 3,2 miljoen in contanten, accepteerde van de voormalige premier van Qatar Sheikh Hamad bin Jassim bin Jaber Al Thani, en die miljoenen op offshore-rekeningen heeft staan, is klaar voor de klus. Laten we hopen dat ze gelijk hebben.

“Het hebben van een monarchie naast de deur is een beetje zoals het hebben van een buurman die echt van clowns houdt en zijn huis heeft beklad met clown muurschilderingen, met clown poppen voor elk raam en een onverzadigbare wens om clown-gerelateerde nieuwsverhalen te horen en te bespreken,” schreef Patrick Freyne vorig jaar in The Irish Times. “Meer specifiek, voor de Ieren is het alsof je een buurman hebt die echt van clowns houdt en bovendien is je grootvader vermoord door zo een clown.”

De monarchie verdoezelt de misdaden van het rijk en hult ze in nostalgie. Het verheerlijkt blanke suprematie en raciale hiërarchie. Het rechtvaardigt de klassenregel. Het schraagt ​​een economisch en sociaal systeem dat degenen die als de mindere rassen worden beschouwd, van wie de meesten mensen van kleur zijn, harteloos verwerpt en vaak ter dood veroordeelt. De echtgenoot van de koningin, prins Phillip, die in 2021 stierf, was berucht vanwege het maken van racistische en seksistische opmerkingen, die in de Britse pers beleefd werden uitgelegd als ‘blunders’. Hij beschreef Peking bijvoorbeeld als ‘afgrijselijk’ tijdens een bezoek in 1986 en zei tegen Britse studenten: ‘Als je hier veel langer blijft, krijg je allemaal van die kleine oogjes.’

De kreten van de miljoenen slachtoffers van het rijk; de duizenden doden, gemarteld, verkracht en gevangengezet tijdens de Mau Mau-opstand in Kenia; de 13 Ierse burgers die in “Bloody Sunday” zijn neergeschoten; de meer dan 4.100 First Nations-kinderen die stierven of vermist raakten in de residentiële scholen van Canada, door de overheid gesponsorde instellingen die zijn opgericht om inheemse kinderen te “assimileren” in de Euro-Canadese cultuur, en de honderdduizenden die zijn gedood tijdens de invasie en bezetting van Irak en Afghanistan zijn overstemd door gejuich voor koninklijke processies en de sacrale uitstraling die een onderdanige pers weeft rond de aristocratie. De berichtgeving over de dood van de koningin is zo geestdodend vaag – de BBC stuurde zaterdag een nieuwswaarschuwing toen prins Harry en prins William, vergezeld van hun vrouwen, de bloemenhulde aan hun grootmoeder bekeken die buiten Windsor Castle was tentoongesteld – dat de pers de berichtgeving misschien ook kan overlaten aan de mythemakers en publicisten die in dienst zijn van de koninklijke familie.

De royals zijn oligarchen. Ze zijn de bewakers van hun klasse. De grootste landeigenaren ter wereld zijn koning Mohammed VI van Marokko met 176 miljoen hectare, de Rooms-Katholieke Kerk met 177 miljoen hectare, de erfgenamen van koning Abdullah van Saoedi-Arabië met 531 miljoen hectare en nu koning Charles III met 6,6 miljard hectare land. Britse monarchen zijn bijna 28 miljard dollar waard. Het Britse publiek zal de komende twee jaar een subsidie ​​van $ 33 miljoen aan de koninklijke familie verstrekken, hoewel het gemiddelde huishouden in het VK zijn inkomen zag dalen voor de langste periode sinds de registratie begon in 1955 en 227.000 huishoudens dakloos werden in Groot-Brittannië.

Royals, voor de heersende klasse, zijn de kosten waard. Het zijn effectieve instrumenten van onderwerping. Britse post- en spoorwegpersoneel annuleerden geplande stakingen over loon- en arbeidsvoorwaarden na de dood van de koningin. Het Vakbondscongres (TUC) heeft zijn congres uitgesteld. Leden van de labour partij brachten hun oprechte eerbetuigingen. Zelfs Extinction Rebellion, dat beter zou moeten weten, annuleerde voor onbepaalde tijd het geplande ‘Festival of Resistance’. Clive Myrie van de BBC verwierp de Britse energiecrisis – veroorzaakt door de oorlog in Oekraïne – die miljoenen mensen in ernstige financiële problemen heeft gebracht als “onbeduidend” in vergelijking met de bezorgdheid over de gezondheid van de koningin. De noodsituatie in het klimaat, pandemie, de dodelijke dwaasheid van de VS en de oorlog bij volmacht van de NATO in Oekraïne, de stijgende inflatie, de opkomst van neofascistische bewegingen en de toenemende sociale ongelijkheid zullen worden genegeerd terwijl de pers overvloedige lofuitingen spuwt voor klassenheerschappij. Er zullen 10 dagen van officiële rouw zijn.

In 1953 stuurde de regering van Hare Majesteit drie oorlogsschepen, samen met 700 troepen, naar de kolonie Brits-Guyana, schortte de grondwet op en wierp de democratisch gekozen regering van Cheddi Jagan omver. De regering van Hare Majesteit hielp bij de opbouw en steunde lange tijd de apartheidsregering in Zuid-Afrika. De regering van Hare Majesteit heeft de onafhankelijkheidsbeweging Mau Mau in Kenia van 1952 tot 1960 op brute wijze neergeslagen en 1,5 miljoen Kenianen naar concentratiekampen gedreven waar velen werden gemarteld. Britse soldaten castreerden vermoedelijke rebellen en sympathisanten, vaak met een tang, en verkrachtten meisjes en vrouwen. Tegen de tijd dat India in 1947 onafhankelijk werd na twee eeuwen Brits kolonialisme, had de regering van Hare Majesteit $ 45 biljoen uit het land geplunderd en met geweld een reeks opstanden neergeslagen, waaronder de Eerste Onafhankelijkheidsoorlog in 1857. De regering van Hare Majesteit voerde een vuile strijd om de Grieks-Cypriotische Onafhankelijkheidsoorlog uit van 1955 tot 1959 – en later in Jemen van 1962 tot 1969 – te breken. Martelingen, buitengerechtelijke moorden, openbare ophangingen en massa-executies door de Britten waren routine. Na een langdurige rechtszaak stemde de Britse regering ermee in om bijna 20 miljoen pond aan schadevergoeding te betalen aan meer dan 5.000 slachtoffers van Brits misbruik tijdens de oorlog in Kenia, en in 2019 werd nog een uitbetaling gedaan aan overlevenden van marteling van het conflict op Cyprus. De Britse staat probeert rechtszaken die voortkomen uit zijn koloniale geschiedenis te dwarsbomen. De schikkingen vormen een klein deel van de compensatie die in 1835 aan Britse slavenhouders werd betaald, toen het – althans formeel – de slavernij afschafte.

Tijdens haar 70-jarige regering bood de koningin nooit excuses aan of vroeg ze om herstelbetalingen.

Het punt van sociale hiërarchie en aristocratie is om een ​​klassensysteem in stand te houden waardoor de rest van ons zich minderwaardig voelt. De top van de sociale hiërarchie deelt eretekens uit voor loyale dienst, waaronder de “Order of the British Empire (OBE)”. De monarchie is het fundament van erfelijke heerschappij en geërfde rijkdom. Dit kastensysteem sijpelt door van het nazi-liefhebbende House of Windsor naar de organen van de staatsveiligheid en het leger. Het regelt de samenleving en houdt mensen, vooral de armen en de arbeidersklasse, op hun ‘juiste’ plaats.

De Britse heersende klasse klampt zich vast aan de mystiek van royalty’s en vervagende culturele iconen als James Bond, de Beatles en de BBC, samen met televisieprogramma’s zoals “Downton Abbey” – waar in één aflevering de aristocraten en bedienden in koortsachtige afwachting zijn wanneer King George V en Queen Mary een bezoek plannen – om een ​​wereldwijde aanwezigheid te projecteren. De buste van Winston Churchill blijft in bruikleen aan het Witte Huis. Deze mythemachines ondersteunen de ‘speciale’ relatie van Groot-Brittannië met de Verenigde Staten. Bekijk de satirische film “In the Loop” om een ​​idee te krijgen hoe deze ‘bijzondere’ relatie er van binnen uitziet.

Het was pas in de jaren zestig dat ‘gekleurde immigranten of buitenlanders’ in administratieve functies in de koninklijke huishouding mochten werken, hoewel ze waren aangenomen als huisbedienden. Het koninklijk huis en zijn hoofden zijn wettelijk vrijgesteld van wetten die discriminatie op grond van ras en geslacht voorkomen, wat Jonathan Cook “een apartheidssysteem dat alleen de koninklijke familie ten goede komt” noemt. Meghan Markle, die van gemengd ras is en die zelfmoord overwoog tijdens haar tijd als werkende royal, zei dat een niet nader genoemd lid van de koninklijke elite bezorgdheid uitte over de huidskleur van haar ongeboren zoon.

Ik kreeg een voorproefje van dit verstikkende snobisme in 2014 toen ik deelnam aan een Oxford Union-debat met de vraag of Edward Snowden een held of een verrader was. Ik ging een dag te vroeg om voorbereid te zijn op het debat door Julian Assange, die daarna zijn toevlucht zocht in de Ecuadoraanse ambassade en momenteel verblijft in Belmarsh, de gevangenis van Zijne Majesteit. Tijdens een luguber black-tie diner voorafgaand aan het evenement, zat ik naast een voormalig parlementslid die me twee vragen stelde die mij nog nooit eerder waren gesteld. “Wanneer is uw familie naar Amerika gekomen?” zei hij, gevolgd door: “Op welke scholen heb je gezeten?” Mijn voorouders, aan beide kanten van mijn familie, kwamen in de jaren 1630 uit Engeland. Mijn diploma is van Harvard. Als ik zijn lakmoesproef niet had doorstaan, zou hij hebben gedaan alsof ik niet bestond.

Degenen die deelnamen aan het debat – mijn kant die beweerde dat Snowdon een held was, won nipt het debat – ondertekenden een in leer gebonden gastenboek. Ik pakte de pen en krabbelde in grote letters die een hele pagina vulden: ‘Vergeet nooit dat je grootste politieke filosoof, Thomas Paine, nooit naar Oxford of Cambridge is geweest.’

Paine, de auteur van de meest gelezen politieke essays van de 18e eeuw, “Rights of Man”, “The Age of Reason” en “Common Sense”, hekelde de monarchie als een oplichterij. “Een Franse bastaard die landt met gewapende bandieten en zichzelf tot koning van Engeland vestigt tegen de toestemming van de inboorlingen, is in duidelijke bewoordingen een zeer schamele schurkachtige origineel … De duidelijke waarheid is dat de oudheid van de Engelse monarchie het niet zal verdragen om naar te kijken,’ schreef hij over Willem de Veroveraar. Hij maakte de erfelijke heerschappij belachelijk. “Van meer waarde is één eerlijk man voor de samenleving, en in de ogen van God, dan alle gekroonde schurken die ooit hebben geleefd.” Hij vervolgde: “Een van de vreemdste natuurlijke bewijzen van de dwaasheid van het erfelijke recht bij koningen is dat de natuur het weerlegt, anders zou ze het niet zo vaak belachelijk maken door de mensheid een droom voor te schotelen als realiteit.” Hij noemde de monarch ‘de koninklijke bruut van Engeland’.

Toen de Britse heersende klasse Paine probeerde te arresteren, vluchtte hij naar Frankrijk, waar hij een van de twee buitenlanders was die werden gekozen om als afgevaardigde te dienen in de Nationale Conventie die na de Franse Revolutie werd opgericht. Hij hekelde de oproepen om Lodewijk XVI te executeren. ‘Hij die zijn eigen vrijheid veilig wil stellen, moet zelfs zijn vijand beschermen tegen onderdrukking’, zei Paine. “Want als hij deze plicht schendt, schept hij een precedent dat zich tegen hem zelf zal keren.” Ongecontroleerde wetgevende machten, waarschuwde hij, zouden net zo despotisch kunnen zijn als ongecontroleerde monarchen. Toen hij vanuit Frankrijk naar Amerika terugkeerde, veroordeelde hij de slavernij en de rijkdom en privileges die de nieuwe heersende klasse had verzameld, waaronder George Washington, die de rijkste man van het land was geworden. Ook al had Paine meer gedaan dan wie ook om het land ertoe aan te zetten de Britse monarchie omver te werpen, hij werd vooral door de pers als een paria aanzien, en vergeten. Hij had zijn nut gediend. Zes rouwenden woonden zijn begrafenis bij, van wie er twee zwart waren.

Je kunt mijn gesprek met Cornel West en Richard Wolff over Thomas Paine bekijken op volgende link: https://www.youtube.com/watch?v=itvtwoVCTxM.

Er is een zielig verlangen onder velen in de VS en Groot-Brittannië om op de een of andere tangentiële manier verbonden te zijn met royalty’s. Blanke Britse vrienden hebben vaak verhalen over voorouders die hen binden aan een of andere obscure aristocraat. Donald Trump, die zijn eigen heraldische wapen maakte, was geobsedeerd door het verkrijgen van een staatsbezoek met de koningin. Dit verlangen om deel uit te maken van de club, of bevestigd te worden door de club, is een forse kracht die de heersende klasse niet wil opgeven, zelfs niet als de ongelukkige koning Charles III, die samen met zijn familie zijn eerste vrouw Diana minachtend behandelde, er een puinhoop van maakte.

Het Chris Hedges Report is een door lezers ondersteunde publicatie. Overweeg om gratis of betaald abonnee te worden om nieuwe berichten te ontvangen en mijn werk te ondersteunen. Chris Hedges studeerde aan Harvard University en kreeg in 2002 de Pulitzer Prize voor zijn analyses over terrorisme, gepubliceerd in de New York Times. Je kan inschrijven op zijn nieuwbrief op https://chrishedges.substack.com/

Sex Pistols – God Save The Queen
LAAT JE NIET BELAZEREN – DE VIDEO IS NOG ALTIJD BESCHIKBAARMorrissey – The Queen is Dead

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *