Oekraïne van 2014 tot 2022

De corporatieve media blijven beweren dat de oorlog in Oekraïne begon in februari 2022 met de inval door Rusland in het oosten van Oekraïne. Scott Ritter, voormalig VN-wapeninspecteur, houdt er een andere mening op na.

Richard Medhurst en Scott Ritter – Nederlandstalige bewerking cannaclopedianieuws.com

RM: Veel mensen denken dat deze oorlog in 2022 begon. Ben je het daarmee eens of moeten we echt zeggen dat het begon in 2014?

SR: Deze oorlog begon in 2014. Dat is duidelijk. Het is een oorlog van Oekraïense nationalistische agressie tegen etnische Russen in Oekraïne. Oekraïense nationalisten en gelijkgestemden grepen de controle over de situatie zoals die bestond vóór februari 2014.

Een vreedzame demonstratie tegen de regering van Viktor Janoekovitsj over het economisch beleid ging toen eigenlijk over zijn weigering om zich economisch eerder te richten op de Europese Unie in plaats van op Moskou. Mensen oefenden hun democratisch recht uit om vreedzaam samen te protesteren. De protesten kregen pas in februari 2014 een gewelddadige wending nadat ze gekaapt werden door Oekraïense nationalisten die, onder leiding van de VS en de EU, een staatsgreep ondernamen om de legitiem democratisch gekozen president van Oekraïne te vervangen door een poedelregering van de VS. Het was geen democratische verkiezing die plaatsvond maar een door de VS georganiseerde staatsgreep.

Victoria Nuland had het in een onderschept telefoongesprek over de man die later de premier van Oekraïne werd. Ze hadden het over verschillende Oekraïense parlementariërs die door de VS waren afgekocht. Er werd een regering in het leven geroepen die haar positie te danken had aan het geweld van deze neonazi’s, zogezegd een minderheid, maar ze waren de meest gewelddadige.

Deze aan rechtse neonazi’s gelieerde groepen waren in staat om politiek en fysiek geweld te gebruiken om de dominante kracht in Oekraïne te worden. Ik zeg dit niet zomaar, er zijn beelden van hun eigen leiders die hierover opscheppen. Je kan geen minderheid zijn als je de macht hebt.

Dit waren de mensen die Odessa binnengingen en de etnische Russen terroriseerden. Ze stopten er ongeveer 150 in het vakbondsgebouw, staken het in brand, doodden bijna 50 van hen, sloegen anderen en trokken toen naar de Donbass. Hun verovering van Mariupol werd door het westen genegeerd. Wat ze deden bij de overname van Mariupol, de verkrachtingen, de moorden, het terrorisme tegen de etnische Russen daar, werd genegeerd.

Er is een reden waarom de Kharkov-voetbalclub zichzelf omvormde tot het Azov-regiment. Azov, genoemd naar de zee van Azov, maakte na de verovering van Mariupol er hun hoofdkwartier. Ze maakten van de onderdrukking, de genocide en de moord op etnische Russen, hun missie en dat ging door van 2014 tot 2022. Ze deden het met wraak en trokken doorheen heel Donbass wat ertoe leidde dat de etnische Russen in opstand kwamen. Tussen 2014 en 2022 werden tussen de 14.000 en 16.000 mensen gedood. Dit alles werd genegeerd door het westen. Ik zeg niet dat alle duivels aan de ene kant stonden en alle engelen aan de andere kant. Dat zeg ik niet. Een oorlog brengt het slechtste in de mensen naar boven en ik weet zeker dat er ook wreedheden zijn begaan door etnische Russen. We hebben dat in Joegoslavië gezien. Hoe krijg je een situatie zoals in Sarajevo, waar Serviërs, Kroaten, moslims decennialang in vrede naast elkaar leven en plotseling van de ene dag op de andere dag elkaar de keel willen oversnijden, vrouwen vermoorden, vrouwen verkrachten, kinderen vermoorden. Hoe maak je die overstap? Het is iets psychologisch dat gebeurt op basis van haat. Er was echte haat tussen de Oekraïners en de Russen. Het was Poroshenko, de president van Oekraïne, die op tv zei: “Elk Oekraïens kind zal zijn leven in een kelder doorbrengen, bang voor de beschietingen.”

We weten nu dat de akkoorden van Minsk – die vrede moesten brengen – oorspronkelijk onderhandeld in 2014, bedoeld waren om in 2015 te komen tot een Normandisch model – “Normandy format” – (https://en.wikipedia.org/wiki/Normandy_Format) waarvan de Oekraïense regering zei dat ze er deel van wilden uitmaakten. Maar ze weigerden het akkoord te ratificeren omdat de nazi’s hen met de dood bedreigden als ze dat toch zouden doen. Ook Poroshenko kreeg te horen dat ze hem zouden vermoorden. Daarna kreeg Zelensky hetzelfde te horen, dus kwam er geen ratificatie. Poroshenko gaf toe dat ze nooit van plan waren om het Minsk-akkoord te implementeren. Het was altijd een schijnvertoning. Minsk was ontworpen om tijd te winnen zodat de NATO het Oekraïense leger kon trainen om de Russen uit de Donbass te verdrijven en de Krim te veroveren.

Dit betekent dat de NATO medeplichtig was aan de oorlogsmisdaden van Oekraïners tegen etnische Russen. De NATO was vanaf 2015 partij in dit conflict, dus dat dateert niet van 2022. Dit is iets dat al sinds 2015 aan de hand is, gebaseerd op een leugen, een leugen verteld door de Oekraïense regering, een leugen verteld door de NATO, door Duitsland, door Frankrijk, door de EU, iedereen loog. Er was maar één kant – en opnieuw zal ik geïrriteerd raken als ik dit zeg – maar het was alleen Rusland dat eerlijk was in dit proces.

RM: “Hoe kun je dat zeggen, Scott, is Vladimir Poetin niet de meest gruwelijke mens die ooit is geboren?”

SR: Nee, maar ik zal ook zeggen dat toen de etnische Russen van de Donbass hun onafhankelijkheid uitriepen, ze bij Rusland een verzoekschrift hadden ingediend om hun onafhankelijkheid te erkennen en Poetin zei nee. “Jullie maken deel uit van Oekraïne, we hebben een regeling nodig die de territoriale integriteit van Oekraïne respecteert.” Weet je, dat is een beetje een rare positie voor een leider om in te nemen als iedereen beweert dat hij een nieuwe Sovjet-Unie wil creëren door Rusland te laten binnenvallen en Oekraïne te veroveren. Hij was blijkbaar de enige die vocht voor de legitieme territoriale integriteit van Oekraïne. Hij vocht voor autonome rechten voor de Russen als ze dat nodig hadden. Denk aan wat er vandaag in Oekraïne aan de hand is en wat er sinds 2014 aan de hand is. Sluit even je ogen terwijl ik zeg dat Oekraïne de Russische taal verbiedt, de Russische cultuur verbiedt, Russische schrijvers verbiedt. Alles wat Russisch was werd verboden. Stel je nu eens voor dat ik het woord ‘Russisch’ vervang door ‘Joods’ …

De gruweldaad is duidelijk te herkennen, ze is er en ze is duidelijk. De jongens die dit Russische beleid maken, zijn ideologisch verbonden met de ideeën van Bandera, de man die samen met de nazi’s collaboreerde tijdens de Tweede Wereldoorlog. Die samenwerking leidde tot het afslachten van tienduizenden Joden.

Tweehonderdduizend volgelingen van Bandera streden samen met de Duitse Nazi’s en na de Tweede Wereldoorlog slachtte de Bandera-beweging meer dan 120.000 Poolse burgers af en bijna 200.000 Russische burgers die zij “Untermenschen” noemden. Dit is de mentaliteit die tegenwoordig in veel delen van Oekraïne bestaat. De westerse Oekraïners, de pro Bandera-beweging, we mogen nooit vergeten dat mensen waarvan we beweren dat ze democratisch van aard zijn en vrijheidslievend, niets meer zijn dan de meest bevooroordeelde antisemitische “Übermenschen”. Dit zijn mensen die de Polen als inferieur zien. Ze zien de Russen als “orcs” (leden van een denkbeeldig ras van mensachtige wezens, gekenmerkt als lelijk, oorlogszuchtig en kwaadaardig). Wij steunen ze, we geven wapens, we bieden ze troost.

Scott Ritter is een voormalig Amerikaanse Marine officier en werkte bij de VN als hoofd van de wapeninspectie van 1991 tot 1998. Toen hij vaststelde en verklaarde dat Irak geen ‘massavernietigingswapens’ bezat, viel hij in ongenade bij de VS-overheid.

Scott Ritter, voormalig hoofdwapeninspecteur van de Speciale Commissie van de Verenigde Naties in Irak, presenteert een insiderverslag van wat er tegenwoordig werkelijk in Irak gebeurt en waarom het belangrijk is voor Amerika. Scott Ritter wordt door sommigen als een held bestempeld, door anderen als een buitenbeentje en door de Iraakse regering als een spion. Hij spreekt met huiveringwekkende autoriteit over het vermogen van Irak om dodelijke chemische en biologische wapens te leveren binnen de komende zes maanden en kernwapens binnen de komende drie jaar. Een man die bereid is om op te komen tegen zijn regering omwille van zijn eigen integriteit en wereldwijde veiligheid, Ritter biedt een uniek geïnformeerd en openhartig verslag van wat de VS en de wereldgemeenschap zouden moeten doen om vrede in de Perzische Golfregio te bewerkstelligen.
(Calvin University – https://calvin.edu/directory/series/scott-ritter)

Azov-regiment op de frontlinie van Oekraïne Rusland

Foto’s CRUX – https://www.youtube.com/watch?v=GoqZ8gPKKis

De neonazi’s van Oekraïne stonden weer in de schijnwerpers tijdens de Russische invasie. Het Azov-regiment wekte angst voor een extreemrechtse greep op Oekraïne. Heeft Azov de belofte van Poetin om Oekraïne te ‘denazificeren’ geïnspireerd? De Russische president Vladimir Poetin noemde het “denazificeren” van Oekraïne als een van de doelstellingen van zijn offensief tegen Kiev. De nationale garde van Oekraïne tweette een video waarin te zien is dat “Azov-jagers” hun kogels met varkensvet insmeerden. Ze waren bedoeld om te worden gebruikt tegen moslim Tsjetsjenen die vochten voor Rusland in Oekraïne, zei de bewaker. (Dit doet denken aan de bijbelspreuken op de wapens van Amerikaanse soldaten in Afghanistan). Interessant is dat Facebook het verbod op Azov-bataljon heeft teruggedraaid. Blijkbaar gaan ze nu niet meer in tegen het beleid van het bedrijf betreffende “gevaarlijke personen en organisaties”.

Foto’s CRUX – https://www.youtube.com/watch?v=GoqZ8gPKKis

Azov is een extreemrechtse infanterie-eenheid waarvan de leden ultranationalisten zijn. De eenheid van zo’n 900 soldaten wordt ervan beschuldigd een neonazistische en blanke suprematistische ideologie te koesteren. De eenheid werd aanvankelijk gevormd als een vrijwilligersgroep in mei 2014 uit de ultranationalistische organisatie “Patriot of Ukraine”. De stichters hadden ook leden van de neonazistische “Social National Assembly” (SNA) groep. Het is bekend dat de SNA aanvallen heeft uitgevoerd op minderheidsgroepen in Oekraïne. Beide groepen worden beschuldigd van het propageren van xenofobe en neonazistische ideeën en aanvallen op migranten en mensen die tegen hun opvattingen ingaan. De eenheid werd geleid door Andriy Biletsky, die de leider was van zowel de Patriot van Oekraïne als van de SNA. In 2010 zei Biletsky dat het nationale doel van Oekraïne was om “de blanke rassen van de wereld te leiden in een laatste kruistocht”. Biletsky verguisde de parlementaire politiek maar verliet de eenheid nadat hij in 2014 tot 2019 lid van het parlement was geworden.

Foto’s CRUX – https://www.youtube.com/watch?v=GoqZ8gPKKis

Het bataljon ontving in 2014 financiering van de Oekraïense minister van Binnenlandse Zaken. De leiders van de groep ontkenden de beschuldigingen dat zij de neonazi-ideologie promootten. In 2015 zei Andriy Diachenko, de toenmalige woordvoerder van het regiment, dat 10 tot 20% van de rekruten van Azov neonazi’s waren. Nazisymbolen zoals het ‘hakenkruis’ en SS-regalia zijn echter wijdverbreid op de uniformen en lichamen van Azov-leden. Het soldatenuniform van Azov draagt ​​ook het neonazistische Wolfsangel-symbool. Veel leden van het bataljon hebben individueel geaccepteerd dat ze neonazi’s en extreemrechtse ultranationalisten zijn. Volgens rapporten is Oekraïne het enige land ter wereld met een neonazistische formatie in zijn strijdkrachten.

Is de “denazificatie” van Poetin een poging om Azov-strijders te elimineren? Als bataljon vocht de groep aan de frontlinies tegen pro-Russische separatisten in Donetsk, de oostelijke regio van Oekraïne. De eenheid werd officieel geïntegreerd in de Nationale Garde van Oekraïne in november 2014, nadat Poetin de Donbass-regio was binnengevallen. Het regiment kreeg ook veel lof van president Petro Poroshenko. De Oekraïense regering steunde de Azov-strijders nadat ze had erkend dat haar eigen leger te zwak was tegen pro-Russische rebellen. Deze strijdkrachten werden particulier gefinancierd door oligarchen, waarvan de energiemagnaat-miljardair Igor Kolomoisky de bekendste is. Kolomoisky financierde in 2014 ook verschillende andere bataljons om de pro-Russische rebellen te bestrijden. Het Azov-regiment ontving ook financiering van Serhiy Taruta, de miljardair-gouverneur van de regio Donetsk. Poetin heeft gezworen Oekraïne te ontdoen van zijn “drugsverslaafde, neonazistische” leiderschap.

Foto’s CRUX – https://www.youtube.com/watch?v=GoqZ8gPKKis

Wordt Oekraïne een extreemrechtse broedplaats?

Experts zeggen dat de oorlog tussen Oekraïne en Rusland een broedplaats kan worden voor veel blanke supremacisten en neonazi’s. Politieke analisten zeggen dat de strijd in Oekraïne een kans biedt voor sommige rechtse groepen om echte gevechtservaring op te doen. Waakhonden die extremistische groeperingen in de gaten houden, zeggen vooral bezorgd te zijn dat veel rechtse groeperingen naar Oekraïne zijn afgereisd. Experts zeggen dat extreemrechtse groepen uit het Westen de Oekraïne-oorlog kunnen zien als een oefenterrein voor toekomstig geweld in hun thuisland. Oekraïne heeft een “internationaal legioen” bijeengebracht voor buitenlanders die geïnteresseerd zijn in deelname aan de oorlog tegen Rusland. Sommige rapporten zeggen dat de invasie van Oekraïne heeft geleid tot online activiteit onder extreemrechtse groepen om zich bij het conflict aan te sluiten.

De Russische president Vladimir Poetin noemde het “denazificeren” van Oekraïne als een van de doelstellingen van zijn offensief tegen Kiev. Azov is een extreemrechtse, volledig op vrijwilligers gebaseerde infanterie-eenheid waarvan de leden ultranationalisten zijn. Als bataljon vocht de groep aan de frontlinies tegen pro-Russische separatisten in Donetsk, de oostelijke regio van Oekraïne.

In een commentaar op de video wordt volgende vraag gesteld: Waarom is Oekraïne een van de weinige drie landen die nee hebben gestemd tegen de VN-overeenkomst voor de bestrijding van de verheerlijking van het nazisme? Ze stemden tegen de drie resoluties (in 2005, 2014 en 2018). De VS stemde, zoals verwacht, ook tegen de resoluties.

Bronnen:

SCOTT RITTER: What You Should Know About Nazis in Ukraine
https://www.youtube.com/watch?v=mwhciNI8zEY
CRUX: Azov Regiment On Ukraine Russia Frontline
https://www.youtube.com/watch?v=GoqZ8gPKKis

ROGER WATERS – FANTASTIC VERSION HQ / BRAIN DAMAGE – ECLIPSE

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *