De media en de leugen

Nieuws vertellen is het oudste beroep ter wereld. Wie nieuws beluistert krijgt de interpretatie van de nieuwsverteller te horen. Die kan sterk afwijken van de realiteit. Zo ontstaan draken, heksen, weerwolven, tovenaars en goden. Dat leidt uiteindelijk tot brandstapels, mishandeling, marteling, verraad, diefstal, moord, terreur, leugens, oorlog en vernieling. Die negatieve gevolgen worden oncontroleerbaar en kunnen enkel aangepakt worden aan de bron. De cirkel is rond en we zijn weer terug bij het oudste beroep ter wereld. De journalist.

Toen de Amerikaanse inlichtingendienst CIA werd opgericht in 1947 werd gesteld dat hun taak erin bestond informatie te analyseren. De eerste leugen in een lange reeks. Pompeo steekt het niet onder stoelen of banken. “We lie, we steel, we cheat” (we liegen, we stelen, we bedriegen) verklaarde hij woordelijk voor de camera. Hij vergat erbij te zeggen “We kill”. Maar het bleek voldoende voor het aanwezige publiek om wild te applaudisseren voor hun favoriete misdadiger. Manipulatie van verkiezingen was de belangrijkste bezigheid van de VS tijdens hun ‘koude oorlog’. Al in 1948 sprak genocidecrimineel Harry Truman zich uit voor manipulatie van de Italiaanse pers en de verkiezingen om te verhinderen dat de communistische partij aan de macht zou komen (1).

Even het geheugen opfrissen: In 1977 verscheen “Bild” van Gunther Wallraff over de praktijken van “Bild Zeitung”, nummer één van de Duitse schandaalpers van Axel Springer. Het bleek de top van een enorme ijsberg te zijn. Idem voor het Murdoch-imperium (The Sun, The Times, The Sunday Times, CNN, Fox News, …) wat is het doel? Objectiviteit? Wie gelooft dat nog? Een andere strategie is die van de farmaceutische industrie: 70 procent van het mediabudget in de VS komt uit die hoek. Tegenwoordig is zowat elk ‘nieuws’-programma in de VS gesponsord door Pfizer (2). Of neem The Washington Post, eigendom van Jef (Amazon-CIA) Bezos. De objectiviteit druipt er af.

In 1994 publiceerde De Morgen “De Medialeugen” waarin de selectieve waarheid van de kranten op de korrel wordt genomen. Als bekend voorbeeld wordt de berichtgeving rond de Golfoorlog aangehaald. En hoe alle Westerse media (zonder uitzondering) de Amerikaanse oorlogsretoriek papegaaiden en nu hetzelfde doen rond Ukraine. De media die de Amerikaanse propaganda niet willen volgen worden geblokkeerd en financieel platgelegd. Een fake democratie waardig. Je kan het vergelijken met wat in “De Medialeugen” omschreven wordt als het Hiltoneffect: De buitenlandse korrespondenten in een door oorlog geteisterd land, zitten allemaal bijeen in hetzelfde Hiltonhotel en wisselen dezelfde nieuwsberichten uit. Nieuws dat het Hiltonhotel niet bereikt, komt niet in de Westerse media en is dus geen nieuws. Censuur van andersdenkende media is de meest efficiënte techniek om de leugen in stand te houden (3).

Het Amerikaans leger werkt sinds 2000 openlijk aan de versterking van een leugenbeleid in oorlogstijd. De waarheid sneuvelt als eerste. Net op tijd om de valse informatie over de aanslag op de twin-towers in de grijze verf te zetten. Massavernietigingswapens, weet je nog wel? Nog steeds niets gevonden tussen de ruïnes die van de geviseerde landen overbleven? De echte reden voor een oorlog wordt nooit gegeven. Het begint altijd (zonder uitzondering) met een leugen. En de oorlogspers wentelt zich in die leugens zoals een everzwijn in de modder. Met dit verschil dat een zwijn dat doet om parasieten te bestrijden en de oorlogspers om parasieten aan te trekken en op te hemelen.

Oorlogsgeleerde Thomas Steffens lanceerde tijdens een symposium voor oorlogsgeleerden in januari 2000 in Virginia een voorstel om de desinformatie te versterken en in alle zones waar militaire operaties plaatsvinden de publieke toegang tot het internet te blokkeren (bijna overal dus). Een andere oorlogsgeleerde Romeo Morrissey stelde voor om de media te saboteren die de mediamanipulatie zouden kunnen bemoeilijken. Nog een andere oorlogsgeleerde (ja, ze zijn talrijk en kosten jaarlijks miljarden aan de belastingbetaler), Christopher St. John, pleitte voor een nauwere samenwerking tussen de legerleiding en de mediamagnaten. Hij verwees daarvoor naar CNN, een goed voorbeeld van samenwerking. Volgens hem moest dat leiden tot een totale controle over de informatie én over de journalisten (4).

In 2002 richtte het Pentagon het “Bureau voor Strategische Invloed” op om de Amerikaanse propaganda te coördineren. Dat wil zeggen: de buitenlandse media bestoken met leugens om de publieke opinie in het buitenland te beïnvloeden. Daarvoor werd door het Pentagon de Rendon Group ingehuurd. Die Group werd opgericht door John W. Rendon Jr., voormalig campagneleider van president Jimmy Carter. De Group werkte voor de CIA en voor de koninklijke familie in Koeweit (het verzonnen verhaal van de baby’s die uit couveuses werden gehaald door Iraakse troepen, 1990, kwam van de Rendon Group) (5).

In 2006 verspreidde het persagentschap Belga het bericht dat de VS Iraakse kranten betaalde voor het schrijven van positief nieuws over de oorlog. De artikels werden verdeeld door de zogenaamde ‘Lincoln Group’ een poedelorganisatie in dienst van het Pentagon. Het Amerikaanse leger gaf de omkoping toe en verklaarde eerder al dat de berichten via een door de VS ingehuurde groep in de Iraakse pers terechtkwamen (6).

En wat verwacht je van media en persbureaus die opgekocht worden door de industrie? Zoals de Washington Post die in bezit is van Jef “Amazon-CIA” Bezos. In die krant is geen plaats voor nieuws over de arbeidersstrijd bij het pakjesbedrijf. Die krant schrijft niet over de hongerlonen of over de plaspauzes die vervangen werden door plastic pisflessen en pampers in het bedrijf van Bezos. Waar wacht je op als het persbureau UPI in handen valt van de ‘Verenigingskerk’ van de Koreaan Sun Myung Moon die ook al de Washington Times bezit? Objectief nieuws van het Witte Huis? (7)

Of wat dacht je van de laffe kakkers die alle berichtgeving over Julian Assange in de vuilbak kieperden omdat Uncle Sam niet wil verantwoordelijk gesteld worden voor zijn oorlogsmisdaden? Dat diezelfde pseudo-nieuwsmelders de ene oorlog aan de andere breien met valse berichten, halve berichten, oorlogspropaganda. Waar dat toe leidt las je al in de eerste alinea.

Hoeveel valse informatie werd door de westerse media verspreid over wat in Syrië gebeurde? Wie meer wil weten over de Syrische realiteit kan zich beter wenden tot journalisten zoals Richard Medhurst, die op de hoogte zijn van de situatie in Syrië en de Amerikaanse visie ontkrachten. De waarheid vind je niet in de lobby van een Hilton hotel tijdens het dagelijkse “Happy Hour” waar copywriters persberichten verzamelen die daarna als realiteit worden doorgespeeld aan corporatieve media die daarmee hun lezers en kijkers belazeren voor dertig Amerikaanse zilverlingen. Herinner je de Amerikaanse CNN ‘journaliste’ die na de zogenaamde “gasaanval” ter plaatse aan een kledingstuk rook en verklaarde dat er een reukje aan was. Zij rook waarschijnlijk de onzin die ze spuide (8).

En dan heb je Bill Gates, de grote weldoener. Grote weldoener? Ja, dat schrijven de kranten. Dat heeft natuurlijk niets te maken met het feit dat Gates in minder dan tien jaar 330 miljoen dollar spendeerde aan de media om positieve artikels te schrijven over Zijne Filantropische Slijmerigheid. Of hoe zijn grote pakken poen bij de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) terechtkwamen en de vrijgave van licenties voor vaccinproductie in derdewereldlanden blokkeerden.

Met de “sociale” media zijn we aanbeland op een ander niveau. We zien er de voordelen van, we leren over de gevaren die eraan verbonden zijn. Onze gegevens zijn goud waard, niet alleen voor de dataverzamelaar maar ook voor de veiligheidsdiensten, industriëlen, oplichters allerhande. Daar gaan we verder op in bij een volgende gelegenheid.

(1) Een spel van rook en spiegels (DM 4 okt 1997)
(2) YouTube video https://www.youtube.com/watch?v=Unwq1a5AYs0
(3) Het Hilton-effect en andere liegtechnieken (DM 20 juli 1994)
(4) Amerikaans leger werkt aan beter beleid voor desinformatie in oorlogstijd (DM 22 feb 2000)
(5) Pentagon wil valse informatie verspreiden (DM 20 feb 2002)
(6) VS mogen Iraakse kranten betalen voor positief nieuws (Belga 22 mrt 2006)
(7) Moon-sekte neemt persbureau UPI over (DM 17 mei 2000)
(8) YouTube video https://www.youtube.com/watch?v=Mydfue-vF90

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *